top of page

Preferanser vs. Traumerespons: Hvor kommer signalene mine fra?


En dame som ser bekymret ut og en tavle som illustrerer flere valgmuligheter med tre store og seks små piler
Valgets kval


Livet er fullt av store og små valg. Vi reagerer på ting og situasjoner vi kommer ut for og kan bruke den reaksjonen til å ta valg for oss selv. Men hvordan vet vi om vi tar de rette valgene? Hvordan vet vi om valgene vi tar kommer fra traumerespons eller preferanser? I personlig utvikling og terapi er en stor del av jobben å finne ut hvor reaksjonene stammer fra og hva de egentlig forsøker å fortelle oss. Noen ganger kan det virke som preferansene og aversjonene våre er helt uforklarlige, men kanskje de er knyttet til opplevelser og erfaringer tidligere i livet. For å se nærmere på dette komplekse samspillet, kan vi se på perspektivene til traumeterapeutene Irene Lyon og Gabor Maté, samt nevrovitenskapsmannen Stephen Porges. I dette innlegget skal vi utforske betydningen av nysgjerrighet, trygghet og forsiktig utforsking i arbeidet med å bli kjent med egne reaksjoner. Hvordan kan vi finne veien til bedre valg?


Traumer og hvordan de påviker oss:

Gabor Maté definerer traumer som en følelsesmessig og kroppslig reaksjon på noe som skjer oss som overvelder evnen til å håndtere det på en god måte. Traumer er ikke det som skjer oss, det er det som skjer inni oss som følge av det som skjer med oss og i mangel på et empatisk vitne. Traumer påvirker reaksjonene våre og kan til dels dekke over egne preferanser senere i livet. Vi bærer med oss disse erfaringene, og de kan påvirke handlingene, reaksjonene og relasjonene våre.


Trygghet som nøkkel:

Både Irene Lyon og Gabor Maté legger sto vekt på trygghet som et fundament i terapirommet. For å utforske og forstå preferansene og traumeresponsene våre, må vi føle oss trygge nok til å åpne opp og være nysgjerrige på våre egne reaksjoner. Terapeutens rolle er å skape dette trygge rommet der det blir mulig å utforske det som skjer inni oss uten frykt for skam eller fordømmelse. En annen viktig rolle terapeuten har er å legge merke til og respektere grensene til klienter som kanskje ikke er oppmerksomme på at de går over egne grenser.


Polyvagal teori og kroppens signaler:

Stephen Porges sin polyvagal teori gir oss innsikt i hvordan nervesystemet vårt reagerer på traumer. Teorien peker på betydningen av å lytte til kroppens signaler og hvordan vi kan bruke denne kunnskapen til å trigge regulering av reaksjoner. Å utvikle kroppslig bevissthet og forståelse kan hjelpe oss med å skille mellom preferanser og traumerespons.


Vagusnerven med latinsk tekst


Nysgjerrighet og forsiktig utforsking:

Irene Lyon understreker at vi må møte reaksjonene våre med nysgjerrighet så vi kan åpne oss for utforskning. Heller enn å dømme og/eller avvise preferansene eller traumeresponsene våre, kan vi langsomt og forsiktig bli kjent med dem i små steg av gangen. Dette gir oss muligheten til å identifisere kilden til reaksjonene våre og finne ut hvor de kommer fra og hva de forsøker å si til oss. Ved å kultivere en nysgjerrig og ikke-dømmende holdning, kan vi utforske reaksjonene våre uten å bli overveldet eller reaktivisert.


Veien til heling:

Gjennom trygghet, nysgjerrighet og forsiktig utforsking kan vi gradvis begynne å avdekke de underliggende mønstrene som påvirker reaksjonene og valgene våre. Som terapeut er min rolle å støtte og veilede klienter gjennom denne prosessen, sånn at vi sammen kan koble på regulering og transformasjon av traumeresponsene. Helbredelse handler om å gjenopprette balanse, utvikle kapasitet og gjenopprette det naturlige potensialet til å gjøre autentiske valg.


Integrering og egenomsorg:

Etter hvert som vi blir mer kjent med preferansene og traumeresponsene våre, er det viktig å integrere denne forståelsen i dagliglivet. Det kan være å ta hensyn til egne grenser, lære å si nei når det er nødvendig, og skape rom for egenomsorg og egenpleie. Ved å skaffe oss kunnskap om hvordan traumer/stressreaksjoner påvirker kropp og sinn, og å lære hvordan vi kan koble oss på kroppens innebygde evne til å håndtere følelser, kan vi styrke evnen til å navigere gjennom livet på en mer balansert og ressurssterk måte.

Oppsummering:

Å forstå forskjellen mellom preferanser og traumeresponser er en dyptgående og transformerende reise. Når vi tilegner oss kunnskapen til traumeterapeuter som Irene Lyon og Gabor Maté, samt Stephen Porges' polyvagal teori, får vi en dypere innsikt i oss selv og hvordan kroppen både virker og kommuniserer. Den kunnskapen og kommunikasjonen legger grunnlag for å heles. Nysgjerrighet, trygghet og langsom utforsking baner vei for å slippe ut traumeresponser og åpner døren til autentisk selvforståelse og transformasjon.


Vil du vite mer om hvordan du kan koble på din egen nervesystemregulering?

Bli med i medlemskapet Somatisk Orientering eller bestill en time hos meg. En prøvetime koster 250,- kroner, deretter koster det 750,- kroner per klokketime.


Vil du starte med en gang?

Se webinaret Somatisk orientering og pass på å få med deg øvelsen på slutten av webinaret 😊.


Bli gjerne med i den åpne Facebook-gruppa Somatisk orientering – vær din egen medisin

30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page