top of page

Hjernen er en kalkulator som lyver for oss

Oppdatert: 24. apr. 2023

Nå er det sikkert mange bevis på at den påstanden er feil. Det er bare det at når vi jobber med følelser og nervesystemregulering så har hjernen ikke så mye å stille opp med som vi ser ut til å tro. Vi er så forelsket i logikk og rasjonalisme, og i virkeligheten gjør det at vi legger irasjonelt mye ansvar over på en funksjon i kroppen som ikke er i stand til å håndtere de oppgavene den har fått. Jeg tror dette er en stor kilde til psykiske lidelser, frustrasjon, utbrenthet og manglende evne til å høre til. La oss se på hvorfor.


En mann med åtte armer som kommer opp av et hode uten lokk. Bildet illustrerer stress over mange oppgaver.


Jeg ser hjernen som en kalkulator som hele tiden prøver å regne ut hvordan vi kan unngå ubehag og å gjøre feil. Men, den opererer med begrenset informasjon og ser verden gjennom et filter av overlevelsesstrategier. Mange av våre overlevelsesstrategier kan ha blitt utviklet i tidlig alder når vi ikke hadde full forståelse for situasjoner vi stod i og kanskje ikke hadde tilgang på god kontakt, veiledning og støtte fra voksne. Det kan føre til at hjernen vår har satt sammen begrenset informasjon og kunnskap som vi bruker til å takle livets utfordringer, men som ikke nødvendigvis fungerer optimalt for oss i dagens virkelighet.


Det er også viktig å huske at hjernen vår er laga for å unngå ubehag og smerte, og derfor vil den alltid prøve å finne måter å unngå det på. Det kan føre til at den overreagerer og skaper begrensninger i måten vi oppfatter oss selv og vår evne til å stå i ubehag på en måte som faktisk virker.


 

Alle mine klienter snakker nedsettende om de ubehagelige følelsene sine, og jeg kan røpe at det gjør jeg også. Veldig ofte reagerer vi negativt på det vi føler før vi egentlig har fått med oss hva vi føler. I et perfekt scenario ville vi følt en følelse, latt den være der, brukt oppmerksomheten vår for å legge merke til hva som skjer i kroppen og omgivelsene våre og så kjent at følelsen gikk over. Enkelt, ikke sant?


Hva slags reaksjon fikk du på det du akkurat leste? Frustrasjon? Irritasjon? Motstand? Aksept? Forståelse? Det kan hende det gir mening i teorien. Det kan gi mening at følelser som blir følt går over. Utfordringen kommer når det faktisk dukker opp en ubehagelig følelse som vil bli følt og programmeringa slår inn:


Entré: ubehagelig følelse.

Hjernen: Men Anita, skal du holde på med det her nå igjen?

Følelsen: Det gjør vondt, jeg trenger å være her! Hjernen: Hold den nede, ikke gi følelsen noe spillerom!

Følelsen: Jeg trenger bare litt plass, bare en liten stund.

Hjernen: Kommer ikke på tale, kom deg under lokk.


Og det hjernen ikke vet, er at følelsen bare har en måte å komme ut av kroppen på. Den trenger å bli følt. Ikke bare det, men all den krafta vi bruker på å skyve følelsene ned gjør at følelsen skyver tilbake med like mye kraft. Er det rart vi blir slitne? Ikke bare det, men følelser/stress som sitter fast i kroppen lenge nok begynner å tære på kroppen og blir til sykdommer.


Så når hjernen sier at vi må unngå ubehagelige følelser for enhver pris sånn at vi ikke mister ansikt, plassen vår i flokken, respekt, kjærlighet, jobb, hus og familie (min sier i hvert fall sånt), så lyver den, i beste mening, fordi den ikke vet bedre.


 

Hva er løsningen?

Enkelt fortalt: Bli kjent med kroppen, orienter og føl det du føler.

Litt mer utfyllende: Vi trenger kunnskap om hvordan kroppen fungerer, at den faktisk er laget for å føle følelser, at vi har systemer på plass i kroppen som vet hvordan det gjøres. Tenke seg til! Her har jeg gått hele livet og tenkt at jeg må finne ut hvordan jeg skal håndtere følelsene mine og så har jeg hatt et system i kroppen hele veien som faktisk veit hvordan det skal håndtere følelser. Det eneste jeg trenger å gjøre er å føle følelsene, så gjør kroppen resten.


Det er da klientene mine geiper til meg, og det liker jeg veldig godt. Ærlig kommunikasjon er gull! En grunn til at de geiper til meg, er at følelser kan føles overveldende. I en kultur som ikke akkurat forbereder oss på å føle det vi føler, dukker det ofte opp mye motstand når ubehagelige følelser blir trigget. Så hvordan kan man bygge opp kapasitet til å føle disse følelsene?


Jeg anbefaler dette webinaret: Somatisk orientering, her finner du litt informasjon om hvordan og hvorfor du skal bygge opp kapasiteten til å føle det du føler.


Les gjerne innlegget mitt om Hvorfor langsomt er så viktig.Og selv om vi ikke er gode på å føle det vi føler nå, så betyr ikke det at vi aldri blir det. Vi kan fortsatt lære, og vi kan fortsatt bygge opp den kapasiteten vi trenger for å frigjøre kraft til å leve et godt liv.


Se denne videoen hvor jeg veileder Annikken til å trygt føle det hun føler: https://youtu.be/DrquFoj6Oys
7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page