top of page

Selvfordømmelsens pris

Selvfordømmelse og hva det koster den psykiske og fysiske helsen vår


En dame som ser misfornøyd og selvkritisk ut


Polyvagal teori, utviklet av Dr. Stephen Porges, gir oss en dyptgående forståelse av hvordan nervesystemet vårt fungerer og reagerer på nye situasjoner, stress og trussler. Ifølge denne teorien har vi tre forskjellige reaksjonsmønstre i kroppen vår når vi opplever en trussel: sosialt engasjement, kamp/flukt og frys.


Når vi møter en ny situasjon forsøker vi først og fremst å møte den med å engasjere oss sosialt. I denne tilstanden aktiveres vagusnerven som reduserer hjertefrekvensen og blodtrykket og senger nivået av stresshormoner i kroppen vår. Hvis sosialt engasjement ikke virker og vi opplever situasjonen som en trussel, aktiverer hjernen vår kamp/flukt-responsen, og vi blir klare til å kjempe eller løpe unna. Dette fører til en økning i hjertefrekvensen, blodtrykket og stresshormoner som kortisol og adrenalin. Hvis vi ikke kan kjempe eller flykte, går vi over til en frys-respons, hvor kroppen vår kan føles nummen og vi kan ha vanskeligheter med å reagere på omgivelsene.


Når vi fordømmer oss selv for ikke å leve opp til visse standarder eller for å gjøre feil, aktiverer vi faktisk kamp/flukt-responsen og stressresponsen i kroppen vår. Dette fører til en økning i stresshormoner og kan ha en negativ innvirkning på både den psykiske og fysiske helsen vår.


Arbeidet til Irene Lyon og Peter Levine understreker betydningen av å regulere nervesystemet vårt og slippe til følelser som dukker opp. Når vi lytter til kroppen vår og følger dens impulser samtidig som vi orienterer oss til omgivelsene våre kan vi redusere stressresponsen i kroppen vår ved å aktivere den sosiale engasjeringen.


Når vi går fra å oppdage hva som er bra for oss til å dømme oss selv for ikke å leve opp til en idealstandard, kan vi sette oss selv i en kontinuerlig kamp/flukt-respons. Dette kan føre til angst, depresjon, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer og en rekke andre helseproblemer.

 

Symbolet fra logoen min og teksten: Etter å ha orientert jevnlig, fulgt impulsene til kroppen og hatt fokus på å slippe gjennom følelser som dukket opp begynte kroppen å fortelle meg at den ikke ville ha sort te.  Jeg begynte å redusere hvor mye sort te jeg drakk. Jeg forventet at jeg kom til å få hodepine, så jeg bestemte meg for å ta en kopp når den satte inn. Etter noen dager var jeg helt uten sort te og merket positiv forskjell på energien i kroppen min.  Så begynte hjernen min å skulle leve opp til hvor flink jeg var og etter det har jeg dårlig samvittighet hver gang jeg drikker sort te og må kjøpslå med meg selv for å få lov til det.  www.terapi-for-deg.com

Etter å ha orientert jevnlig, fulgt impulsene til kroppen og hatt fokus på å slippe gjennom følelser som dukket opp begynte kroppen å fortelle meg at den ikke ville ha sort te.

Jeg begynte å redusere hvor mye sort te jeg drakk. Jeg forventet at jeg kom til å få hodepine, så jeg bestemte meg for å ta en kopp når den satte inn. Etter noen dager var jeg helt uten sort te og merket positiv forskjell på energien i kroppen min.

Så begynte hjernen min å skulle leve opp til hvor flink jeg var og etter det har jeg dårlig samvittighet hver gang jeg drikker sort te og må kjøpslå med meg selv for å få lov til det.


 

Dette eksempelet illustrerer potent en liten endring kan være i forhold helsen vår når vi lytter til kroppen og lar den lede oss. Men når vi begynner å dømme oss selv for ikke å leve opp til våre egne forventninger, setter vi oss selv i en posisjon der vi går fra å lytte til kroppen vår til å ignorere den, og i verste fall til å straffe den. Dette kan føre til at vi mister kontakten med oss selv igjen, blir mer sårbare for stress og kan til og med føre til fysiske helseproblemer.


Med verktøyene som polyvagal teori og nervesystemregulering gir oss kan vi forstå vårt eget nervesystem og hvordan vi kan regulere det for å få bedre helse og trivsel. Ved å anerkjenne og akseptere kroppens signaler og legge til rette for nervesystemeregulering kan vi skape en positiv spiral som fører til økt helse, trivsel og livskvalitet.


Vil du vite mer?

Bli med i den åpne Facebook-gruppa Somatisk orientering - vær din egen medisin hvor du kan se videoer i arkivet, stille spørsmål og få påminnelser om å sjekke inn med kroppen med ujevne mellomrom. Se også webinaret Somatisk orientering.


Har du vurdert medlemskapet Somatisk orientering, men er ikke helt sikker ennå? Send en e-post til kontoret@terapi-for-deg.com så kan vi ta en kort prat så du kan stille spørsmål og kjenne etter om vi finner tonen.

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page