top of page

Hvorfor langsomt er så effektivt

Oppdatert: 24. apr. 2023

Og hvorfor vi ikke har trua på det.


Har du kjent på at du har det travelt med å bli "bra"? Det er fort gjort å ikke ha trua på å jobbe langsomt mot bedre helse både fysisk og psykisk. Vi lever i en kultur som er preget av øyeblikkelig tilfredsstillelse, hvor det ligger en forventning om at ting skal skje raskt og enkelt. I tillegg er det liksom ikke plass til følelser, vi skal være flittige, sunne og se bra ut uten å reagere for mye på ting som skjer. Det kan gjøre at vi i utgangspunktet ikke har det grunnlaget som skal til for å takle å bearbeide stressreaksjoner og traumer som er lagra i kroppen på en måte som faktisk virker. Vaner og kultur jobber mot oss.


Det største virkemidlet for å endre på det er erfaring. Det er vanskelig å forklare hvor magisk det føles når vi setter kunnskapen om nervesystemregulering og somatisk utforsking ut i praksis og opplever at motstand og følelser blir trygge nok til å åpne seg. Det er en helt fantastisk følelse, og vi trenger å erfare den fysisk i kroppen. Jeg kan fortelle om endringer som har skjedd i meg uten at jeg har fulgt en tett timeplan eller et strengt opplegg. Jeg bare ser meg tilbake og ser at jeg gjør ting annerledes nå, og de største endringene kommer når jeg går langsomt. Jo saktere vi går, jo fortere går det.

En snegle på et grønt blad. Tekst: Jo saktere vi går, jo fortere går det!

Inntil vi erfarer magien i å spille på lag med hele oss, kan det være vanskelig å se musesteg som en reell mulighet for å få det bedre. Når vi går sakte nok så kan vi fange opp nyanser som kroppen vil kommunisere til oss. Vi kan lære oss det språket kroppen snakker som igjen gjør oss i stand til å frigjøre energi, livskraft og kreativitet. Den kommunikasjonen er, antagelig bokstavelig, gull verdt!


Et annet viktig poeng med langsomt er kapasitet og fundament. Jeg har lenge trodd at hvis jeg opplever noe som vanskelig eller ubehagelig, så er det min jobb å stå i det til jeg har bearbeida det ferdig. Så målet er å nå en tilstand hvor jeg ikke reagerer, for reaksjon er på en måte underlegent, og i tillegg må jeg presse meg selv til å utvikle meg.


Her er det mye å ta tak i:

  • Hvor ofte har du erfart at denne fremgangsmåten virker?

  • Hvordan føles det å presse seg selv på denne måten?

  • Hva gjør det med motivasjonen for å jobbe videre?

  • Hva gjør det med selvfølelsen?

  • Hjernen har vanskeligere for å lære under press.

  • Overlevelsesstrategier beskytter seg når de blir utfordra.

Hva skjer i hjernen når vi føler oss pressa?

Når vi føler oss presset, blir kroppens stressrespons aktivert og hjernen går inn i overlevelsesmodus. I denne modusen fokuserer systemet vårt på å beskytte oss mot potensiell fare, og læring blir ikke ansett som en prioritet. Det skyldes at hjernen prioriterer overlevelse over læring i stressende situasjoner.

Når hjernen aktiverer stressresponsen, øker nivåene av stresshormoner som kortisol og adrenalin. Disse hormonene kobler litt ut høyere hjernefunksjoner og læringsevnen. For eksempel kan høye nivåer av kortisol skade hippocampus, som er en viktig struktur for læring og hukommelse.

En avslappet tilstand og en følelse av trygghet kan derimot hjelpe hjernen med å lære og huske informasjon mer effektivt. Det er fordi at når vi er avslappet og trygge, reduseres aktiviteten i det sympatiske og parasympatiske nervesystemet (som aktiveres under stress), og vi kan konsentrere oss bedre og ta opp mer informasjon.


Så press skaper en beredskapssituasjon i kroppen hvor vi er mer opptatt av å overleve. Et annet ord for det er retraumatisering. Retraumatisering tapper oss for krefter og blokkerer den åpne kommunikasjonen vi trenger å ha med hele oss.


Det betyr ikke at vi skal unngå ubehag for enhver pris, det skaper nemlig helt andre problemer. Det betyr at vi trenger trygghet for å bearbeide lagra stress, uansett hvor stort eller lite det er.


Så langsomt er viktig fordi det er det som faktisk virker.


Vi kan oppnå trygghet på to måter: å jobbe langsomt (titrering*), og kapasitet.

*titrering er et begrep som blir brukt i kjemien hvor man blander sammen stoffer i så lav konsentrasjon at man får en liten reaksjon av gangen. Kanskje dette er dagen hvor du begynner å utforske langsomt? Og kanskje du til og med kan utforske det langsomt og i små nok doser så du ikke blir overveldet av kravet om å mestre noe nytt på rekordtid? ❤️ Har du sett videoen der Annikken og jeg viser frem hvordan det er å være i session med meg? Se den her: https://youtu.be/DrquFoj6Oys


Har du lyst til å vite mer? Her er webinaret Somatisk Orientering som handler om hvordan og hvorfor vi trenger å utvikle kapasiteten vår.






21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page